SABJÁN TIBOR - BUZÁS MIKLÓS

HAGYOMÁNYOS FALAK

A TERC Kiadó gondozásában megjelent Sabján Tibor és Buzás Miklós könyve "Hagyományos falak" címmel. A kiadó már jelentetett meg több könyvet a népi életmódról, a régi építési technikákról.

A szerzők a Szentendrei Szabadtéri Múzeum munkatársai. Évtizedek óta foglalkoznak a népi építészettel, olyan munkák dicsérik szaktudásukat, mint a szabadtéri múzeum épületeinek eredeti helyen történő felmérése, tudományos feldolgozása, és az épületek áthelyezése a múzeumba. Ők állították össze azt a kiállítást, amely néhány évvel ezelőtt a földfalas építkezést mutatta be a skanzenben.

A könyv 140 oldalon végigveszi a népi építkezés anyagait, falszerkezeteit a boronafaltól a kőfalig. Jelentős része foglalkozik a sajnos már eléggé feledésbe favázas, kitöltőfalas építési móddal.

Több, mint negyven oldalon keresztül ismerhetjük meg a vert falas, tömésfalas, vályogtéglás építkezéseket.

Igen tetszik a könyvben, hogy minden témával kapcsolatban felsorolásra kerülnek azok a tájegységi szavak, melyek a falazatok, szerkezeti részek, eszközök, segédszerkezetek megnevezésére szolgálnak, ezzel nagy segítséget adva az ilyen technológia iránt érdeklődőknek. Rengeteg fénykép, rajz segít az eligazodásban, a középkori fametszetektől az 1920-as, 30-as években készült fotókig.

A könyv utolsó fejezet azoknak fontos, akik jelenleg is vályogházban élnek, vagy éppen vályogházat kívánnak felújítani: a karbantartásról, felújításról szóló részt mindenkinek ajánlhatom. E fejezeten belül szó van a régi anyagok mai használatának lehetőségeiről is, új vályogházak építéséről. A könyv fejezetei:

FALSZERKEZETEK A NÉPI ÉPÍTÉSZETBEN

BORONAFAL

FAVÁZAS FALAK

CÖLÖPVÁZAS SÖVÉNYFAL

RAKOTT SÁRFAL

VERT FAL

VÁLYOGFAL

HANTFAL

MÓRFAL

TÉGLAFAL

KŐFAL

VEGYES FALAZATOK

TAPASZTÁS, VAKOLÁS, MESZELÉS

HAGYOMÁNYOS FALSZERKEZETEK NAPJAINKBAN

A MEGLÉVŐ FALSZERKEZETEK MEGŐRZÉSE, FELÚJÍTÁSA

A HAGYOMÁNYOS FALSZERKEZETEK TOVÁBBÉLÉSE

Ismereteim szerint a könyv már kapható a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum könyvesboltjában.


Néhány kép a könyvből:

Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged:

A>