X. (JUBILEUMI) VÁLYOGHÁZAS KONFERENCIA

2005-től kerül megrendezésre a konferenciasorozat, melynek célja a vályogból, természetes építőanyagokból készült épületek tulajdonosainak, használóinak segítése. Az elmúlt évek során a legnevesebb hazai szakemberek tartottak előadásokat a rendezvényeken: egyetemi oktatók, műemlékvédelmi szakemberek, a szabadtéri néprajzi múzeumok munkatársai és restaurátorai - de mellettük olyan mesterek és "amatőrök" is, akik régóta részt vesznek ilyen házak építésében, vagy éppen saját maguknak újítottak fel vályogházakat. A konferenciák helyszíne változatos volt, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumtól a Nógrád megyei Szokolyán át az agárdi Öko-napok keretében megrendezett kiállításig az ország számos településén tartottunk már találkozót. 2016-ban kerül sor a tizedik, jubileumi konferenciára, melynek a Fejér megyei Martonvásár ad helyet. A konferencia témája: a régi épületek megőrzése, felújítása, korszerűsítése

A konferencia témája:

VÁLYOGHÁZAK FELÚJÍTÁSA

Időpontja:

2016. JÚNIUS 4. SZOMBAT

Helye:

MARTONVÁSÁR

Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ


Térkép a konferencia helyszínéről, megközelítési lehetőségek

Részletes program ->


ELŐADÓK

Buzás Miklós (Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum): Pusztuló anyagból örökre

Dr. Csicsely Ágnes (BME, Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék): VÁLYOGÉPÍTÉS Vályog szerkezetek építési hibái és javítási módjai

Schaf Ibolya (Diósjenő): Egy Nógrád megyei vályogház felújítása

Hajdú János (Rákosy Glass Kft.): Korszerű üvegezések régi ablakokban

Cserteg Imre (Építési és környezetvédelmi osztályvezető - Budapest X. kerületi Önkormányzat): Építési szabályok 2016

Mednyánszky Miklós: Vályogházak felújítási hibái


A konferencia tervezett kísérőprogramjai:

Fotókiállítás a korábbi évek konferenciáiról

Gyermekrajzpályázat a népi építészet témakörében (Beadási határidő: 2016. április 30.). A pályázat zsűrijének elnöke Kárpáti József festőművész.

Kézműves-foglalkozás gyerekeknek: vályogtéglavetés, mézeskalács házikó készítése, papírmakett hajtogatás. Az elkészült darabokat az alkotók hazavihetik.

A konferencia és a rajzpályázat támogatója

PEST-BUDAI KÉZMŰVES ÉS NÉPMŰVÉSZETI KÖZHASZNÚ EGYESÜLET

A konferencia alatt a TERC Kiadó építőipari szakkönyvei megvásárolhatók.

Részvételi díj felnőtteknek 2000 Ft, gyermekeknek 14-18 éves korig 600 Ft, 0-14 éves korig ingyenes. A lehetőségekhez képest igyekszünk ebédet is biztosítani, melynek költsége kb. 650-700 Ft lesz.

JELENTKEZÉS

A konferencián - a megfelelő tervezhetőség érdekében - előzetes jelentkezés alapján lehet részt venni. Kérjük a kedves érdeklődőket, hogy az

ITT

letölthető jelentkezési lapot (excel formátumú táblázatot) szíveskedjen kitöltve elküldeni a valyog.konferencia2016 kukac gmail.com címre.

A lapon kérjük minden résztvevő személy nevét és életkorát feltüntetni, valamint megjelölni, hogy igényt tart-e ebédre. Kérjük, hogy a konferencián résztvevő gyermekek nevét és korát is tüntessék fel a jelentkezési lapon.

A jelentkezési lapok beküldési határideje 2016. május 10.

Kérjük, erre figyeljenek, hogy a konferencia előkészítése megfelelő lehessen.


Sok szeretettel várja a jelentkezéseket a szervező:Mednyánszky Miklós


Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: