NÁD A HÁZAM TETEJE...

Népi építészeti rajzpályázat gyerekeknek

A „Nád a házam teteje” című pályázat 2016 elején került meghirdetésre gyerekek számára a népi építészet témakörében az alábbi kategóriákban:

1. 6-10 éves korig : népi építészet - szabadon választott

2. 10-14 éves korig :

2.a : „Kiment a ház az ablakon” – a házak ablakai, ajtói

2.b : népi építészet - szabadon választott

Technikai megkötöttség nem volt.

Meglepetésre több mint 160 pályamű érkezett be, a legváltozatosabb technikákkal. Készült alkotás ceruzával, tollal, pasztellel és aquarellel, de érkeztek egészen magas színvonalú linómetszetek és papírnyomatok is.

Egészen különleges volt ez a kép, amelyen a ház teteje valóban növényi anyagból, szalmából készült.

Összesen 20 iskolából illetve rajziskolából kaptunk pályázatot. Köztük a legkülönlegesebbek a budapesti Vakok és Gyengénlátók Általános iskolájának tanulóinak alkotásai voltak, s a határon túlról, a Vajdaságból is érkeztek pályaművek. Az iskolák mellett egyéni pályázók is voltak szép számmal, több mint egy tucatnyi gyerek önállóan küldte be szülei segítségével a pályázatát.

A zsűri három tagja a martonvásári művészeti iskola tanárai, Janda katalin és Kárpáti József, valamint Mednyánszky Kata, az ELTE Bárczy Gusztáv főiskolai kar hallgatója volt. Szokásos fordulat, hogy a zsűri nehéz helyzetben volt. De ez tényleg így volt, én például személy szerint mindegyik rajzot díjaztam volna. De nem lehetett, így is olyan színvonalú művek érkeztek, hogy bizony minden kategóriában, minden helyezésre több alkotást is javasolt a zsűri. A helyezettek mellett – tekintettel a kiváló munkákra, több különdíj is kiadásra kerül. Különdíjjal támogatta továbbá a rajzpályázatot a TERC Kiadó Kft, a Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Egyesület.

Zsűrizés, kiállítás

A díjazott alkotások

Az összes pályamű


Ha valami részletesebben érdekli Önt, esetleg segítségre van szüksége: